Torta sa šargarepom

Torta sa šargarepom

Ima jedna torta povodom koje su mnogi u istočnoj Evropi krajnje sumnjičavi, mada je izuzetno voljena u Americi. Uopšte nema ukus  šargarepe i mada se mnogi zavaravaju da su šargarepe zdrave, kada ih ispečete u rerni, one izgube sve vitamine u svom sastavu. Međutim, u ovoj verziji recepta koristi se mnogo manje brašna nego inače, a čak smo i zamenili pola brašna sa mlevenim bademima ili orasima. Ova torta će ostati sočna zahvaljujući masnim orašastim plodovima i visokom sadržaju šargarepe – sve dok je ne pojedete. Odaćemo vam tajnu – ova torta je gotova za tren oka... Imajte samo ovo na umu: preporučujemo vam da pripremite sve sastojke unapred. Ne morate da koristite mnogo malih posuda, pa je mešanje sastojaka samim tim mnogo jednostavnije. Možete uvek da operete sudove dok se torta peče!

Sastojci:

  • 300 grama rendane šargarepe

  • 100 grama suvog grožđa

  • 200 grama šećera od šećerne trske

  • 125 grama mlevenih badema (ili oraha)

  • 125 grama brašna od celog zrna

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica mlevenog cimeta

  • 1 kašičica mlevenog đumbira

  • prstohvat soli

  • 4 cela jajeta

  • 2 decilitra biljnog ulja

  • 1 šolja (250 grama) krem sira

  • 3 kašike prah šećera

  • 1 decilitar nemasne pavlake

Oljuštite i narendajte šargarepu, operite i iscedite suvo grožđe. U velikoj posudi izmešajte suve sastojke, pa dodajte jedno po jedno jaje. Na kraju dodajte ulje i umutite u laganu smesu. Dodajte postepeno šargarepu, a za njom i suvo grožđe. Pecite u plehu prečnika 25 cm (ili u pravougaonom plehu). Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45–50 minuta. Ostavite da se ohladi dok pravite glazuru. Izmešajte krem sir sa malo prah šećera, ekstrakta vanile i mleka ili pavlake dok smesa ne postane glatka, pa premažite polovinu na tortu. Ostavite ostatak u frižideru, pa premažite po torti kada se stegne. Ukrasite viljuškom i slobodno dodajte i cimet, šećerne mrvice, polovine oraha ili ukrase za tortu u obliku šargarepe.

Povezani recepti:

Lek Aspirin® protect koristi se u sprečavanju nastanka krvnog ugruška nakon srčanog ili moždanog udara ili sprečavanju nastanka ponovnog srčanog ili moždanog udara kod pacijenata koji su već imali ova stanja.            

Lek Aspirin® protect sadrži acetilsalicilnu kiselinu. 
Lek se izdaje bez lekarskog recepta. Pre prve primene neophodno je konsultovati lekara!
Lek nije namenjen za upotrebu kod dece mlađe od 16 godina.

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.