Informišite se o riziku od kardiovaskularnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova) da biste bolje razumeli preporuke lekara i pratili postizanje rezultata.
Infarkt. Zastrašujuća reč. Svakome od nas pada na pamet bar neko ko je odveden u bolnicu zbog infarkta. Ako su imali sreće, izbegli su fatalan ishod. Nekoliko je faktora koji određuju ko je u većem riziku i ko bi mogao da bude pogođen. Korisno je upoznati se sa tim faktorima rizika jer kombinacija dva ili tri faktora nažalost svakoga može da predodredi za infarkt. Procena Vašeg kardiovaskularnog rizika, zasnovana na kategoriji rizika kojoj pripadate, je ključna za preduzimanje daljih koraka u sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji.
Tu može da vam pomogne vaš lekar. Kako bi se procenio 10-godišnji rizik od ponovne pojave nekog od kardiovaskularnih događaja (poput ponovnog srčanog ili moždanog udara), vaš lekar može koristiti SMART rezultat rizika (eng. SMART Risk Score), način za procenu rizika od ponovne pojave vaskularnog događaja, razvijenu od strane Evropskog udruženja kardiologa.
Da bi procena bila uspešna vaš lekar će uneti odgovarajuće podatke o vašoj medicinskoj istoriji za određene bolesti kakve su šećerna bolest, koronarna bolest arterija, cerebrovaskularna bolest, aneurizma abdominalne aorte, bolest perifernih arterija. Takođe unosi se i podatak da li ste pušač, kao i podaci o vrednosti sistolnog (gornjeg) krvnog pritiska, masnoće u krvi (ukupni holesterol, i HDL (dobri) holesterol), vrednosti parametara koji ukazuju na funkciju bubrega i zapaljenskih faktora (C reaktivni protein).
Razmišljajte o budućnosti. Živite dobro. Vodite osvešćen život.
Hranite se zdravije, češće ustajte iz svoje udobne fotelje i vežbajte više, čak i ako to znači samo izlazak iz prevoza jednu stanicu ranije i malo više hodanja. Gojaznost nije stvar estetike. Ne treba da skidate kilažu da biste se prilagodili društvenim normama lepote.
Da biste održali dobro zdravlje, vodite računa šta jedete, koje sastojke koristite i da li postoje zdravije alternative kojima možete da zamenite tradicionalnu hranu. Jedite više povrća, mesa i voća, a manje šećera i žitarica. Postepeno ih zamenjujte kako ih budete trošili iz zaliha u vašoj ostavi. U jednom trenutku ćete zateći sebe kako ste prešli na integralne žitarice ili brašno sa manje ugljenih hidrata, ksilitol i maslinovo ulje.
Znamo da je postizanje kontrole stresa lakše reći nego učiniti. Izvestan nivo stresa može čak da vam prija, doprinosi energiji i vitalnosti, ali neprekidan stres koji vas emotivno iznuruje može da vas odvede u bolest. Pokušajte da napunite baterije i da se na po nekoliko sati udaljite od rutine. Prijatno ćaskanje sa prijateljima, igra sa ljubimcem ili film sa partnerom može mnogo da znači u smislu zabave.
Čak i nakon više decenija pušenja, ukoliko prestanete možete smanjiti rizik od ponovnog infarkta. Stepen ukupne smrtnosti kod bivšeg pušača opada postepeno i nakon 10 do 15 godina od prestanka, približava se riziku kao kod osobe koja nikad nije pušila. Verovali ili ne, nikada nije prekasno da ostavite cigarete.
Pored uvođenja promena u način života, kod kardiovaskularnih problema koje izazivaju gorenavedeni faktori rizika mogu da pomognu i lekovi.
Aspirin® protect sa acetilsalicilnom kiselinom sprečava formiranje krvnih ugrušaka, smanjujući rizik od nastanka ponovnog srčanog udara (infarkta). Pre prve primene nephodno je konsultovati lekara. Lek nije namenjen za upotrebu kod dece mlađe od 16 godina.
Ne zanemarujte ovaj problem dok šteta ne bude već napravljena.
Povezani članci:
Lek Aspirin® protect koristi se u sprečavanju nastanka krvnog ugruška nakon srčanog ili moždanog udara ili sprečavanju nastanka ponovnog srčanog ili moždanog udara kod pacijenata koji su već imali ova stanja.
Lek Aspirin® protect sadrži acetilsalicilnu kiselinu.
Lek se izdaje bez lekarskog recepta. Pre prve primene neophodno je konsultovati lekara!
Lek nije namenjen za upotrebu kod dece mlađe od 16 godina.
Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.