Pijte čaj – ostanite zdravi

Pijte čaj – ostanite zdravi

Nema ničega boljeg od šolje vrućeg čaja da vas digne iz kreveta ili velike čaše ledenog čaja da vas rashladi u letnjim danima. Više od 5000 godina razni narodi i kulture širom sveta uživali su u ispijanju čaja, čineći ga drugim najprisutnijim pićem u ljudskoj upotrebi, odmah nakon vode. Srećom, naši preci koji su pili čaj bili su dovoljno mudri da prepoznaju njegovu vrednost i nastave tradiciju uživanja u ovom eliksiru za koji sada znamo da ima moćne efekte na zdravlje. Jedno od mnogih poznatih svojstava koja su potvrdila moderna istraživanja: veliki unos čaja vodi do zdravijeg srca.

Prema podacima objavljenim 2012. godine u naučnom časopisu Food & Function, crni i zeleni čaj mogu da smanje rizik od koronarnih srčanih oboljenja i moždanog udara za 10% do 20%. Dve godine pre toga, u časopisu Arterioskleroza, tromboza i vaskularna biologija (Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology) objavljena je jedna od najvećih studija o uticaju čaja na zdravlje srca. Studija je pratila više od 37.000 ljudi u Holandiji u periodu od 13 godina i pokazala da osobe koje piju mnogo čaja imaju manju verovatnoću da umru od srčanih bolesti nego ljudi koji ne piju čaj. Učesnici u studiji koji su pili tri do šest šolja čaja dnevno imali su 45% manju verovatnoću da umru od srčanih bolesti od onih koji su pili manje od jedne šolje, a ispijanje više od šest šolja čaja dnevno povezano je sa 35% manjim rizikom od razvijanja srčane bolesti u odnosu na ispijanje manje od jedne šolje.

zeleni čaj

O čaju

Iako sve četiri vrste čaja, poznate kao pravi čajevi – beli, zeleni, ulong i crni – imaju mnoštvo zdravstvenih prednosti, većina studija pokazuje da su crni i zeleni čajevi vodeći po pitanju zdravlja srca. Svaki tip čaja se pravi od listova zimzelenog grma Camellia sinensis, a razlike među njima nastaju usled različitih načina na koji se obrađuju u pojedinačne podvrste. Beli čaj je najmanje obrađen i pravi se od pupoljaka i određenih listova biljke Camellia sinensis, koji se obrađuju parom i suše. Zeleni čaj se proizvodi od sveže ubranih listova, koji se odmah obrađuju parom kako bi se sprečila oksidacija ili izloženost kiseoniku. Ulong čaj se ostavlja da kratko oksidira, a crni čaj je potpuno oksidiran. Rezultati različitog stepena oksidacije utiču na komponente koje blagotvorno deluju na zdravlje, što svaki tip čaja čini jedinstvenim.

Zeleno, volim te zeleno

Proces parenja zelenog čaja uništava enzime koji razlažu pigmente u lišću, zbog čega oni zadržavaju zelenu boju. Listovi se zatim umotavaju i suše, čime se zadržavaju njihovi prirodni polifenoli, moćni antioksidansi.

Većina polifenola u zelenom čaju su u vidu flavonoida, naročito poznatih kao „katehini“, hemijska jedinjenja iz biljaka zaslužna za blagotvorno dejstvo zelenog čaja na zdravlje srca. Zbog razlika u obradi, zeleni čaj sadrži najveću količinu katehina od svih podvrsta čaja.

Nekoliko nedavno objavljenih studija pokazuje da moćni antioksidansi u zelenom čaju mogu da pomognu u prevenciji ateroskleroze, naročito koronarne arterijske bolesti, zbog protivupalnog dejstva na naslage (plakove) na zidovima arterija.

Katehini iz zelenog čaja pomažu i pri smanjenju nivoa holesterola. Analiza naučnog Časopisa američkog udruženja dijatetičara (Journal of the American Dietetic Association) iz 2011. godine navodi da se „konzumacija katehina iz zelenog čaja povezuje sa statistički značajnim smanjenjem ukupnog nivoa holesterola i nivoa LDL (lošeg) holesterola“.

Crni pojas u zdravlju

Iako crni čaj ne sadrži toliko polifenola kao njegov zeleni brat, promene koje proces oksidacije ostavlja na polifenole stvaraju skup jedinstvenih jedinjenja koja imaju sopstvene prednosti za zdravlje srca. Zapravo, studija iz 2012. godine pokazala je da ispijanje tri šolje crnog čaja dnevno tokom 12 nedelja dovodi do značajnog smanjenja nivoa šećera i triglicerida u krvi, porasta nivoa HDL holesterola i povećanja nivoa antioksidanasa u krvi, što može pružiti zaštitu od oksidativnog stresa i upala.

Drugo istraživanje, poput studije objavljene u časopisu Arhivi interne medicine (Archives of Internal Medicine) iz 2012. godine, pokazuje da crni čaj poboljšava endotelnu funkciju (funkciju zida krvnog suda) i krvni pritisak.

crni čaj

Biljni čajevi

Iako zeleni, beli, ulong i crni čaj predstavljaju najveći izvor antioksidanasa, biljni čajevi su i dalje zdrava opcija. 

Roibos ili crveni čaj, koji se pravi od južnoafričke biljke Aspalathus linearis, pokazuje korisna svojstva za srce, što je pokazano i u studiji iz 2011. godine u okviru koje je kod volontera koji su ispijali šest šolja roibos čaja dnevno tokom šest nedelja registrovano sniženje nivoa LDL (lošeg) holesterola.

Biljni čajevi mogu biti od naročitog značaja za ljude koji ne vole zeleni ili crni čaj. Ključno je da ih pijete redovno. Iako još uvek nije usaglašen stav o tome koje količine čaja treba konzumirati, svakako možete uživati u njegovoj blagotvornosti ako ga dodate u svoju dnevnu rutinu.

Naravno, ne treba da pijete nekoliko litara čaja odjednom. Umesto toga, odredite sebi ritam tokom dana. Čaj možete da konzumirate na različite načine tokom dana kako biste uneli raznolikost u tu praksu: Vruć ili hladan, ili sa limunom – šta god vam se sviđa. Trebalo bi, međutim, da znate da dodavanje mleka u čaj može da ublaži njegove korisne efekte.

Osobe koje su već imale srčani ili moždani udar, treba da se posavetuju sa svojim lekarom oko količine čaja koju bi mogli da konzumiraju. 

Povezani članci:

Lek Aspirin® protect koristi se u sprečavanju nastanka krvnog ugruška nakon srčanog ili moždanog udara ili sprečavanju nastanka ponovnog srčanog ili moždanog udara kod pacijenata koji su već imali ova stanja.            

Lek Aspirin® protect sadrži acetilsalicilnu kiselinu. 
Lek se izdaje bez lekarskog recepta. Pre prve primene neophodno je konsultovati lekara!
Lek nije namenjen za upotrebu kod dece mlađe od 16 godina.

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.