Cvekla je zaista ozbiljno povrće – prava je riznica minerala. Trebalo bi da je isprobate u što je moguće više oblika i da je jedete što je češće moguće. Možete da napravite supu od cvekle, da je kombinujete sa čokoladom u preukusnoj torti, koristite u salatama ili ispečete i poslužite kao prilog. Boja ovog jela je pomalo neočekivana, ali se neverovatno lako sprema. Mada deluje neobično na prvi pogled, ovo je apsolutno preukusno jelo. Jedina mana cvekle je da ostavlja tamne fleke šta god da dotakne, tako da povedite računa da ne isflekate šake, odeću i sudove. Međutim, ovo jelo je toliko ukusno, da ćete moći da zanemarite taj mali nedostatak.
Sastojci:
-
400 grama pirinča
-
4 velike cvekle
-
1 mali crni luk
-
200 grama pečuraka
-
maslinovo ulje
-
so i biber po ukusu
-
pileći bujon
-
100 g nemasne pavlake
Dobro operite cveklu, pa je skuvajte u vodi (neoljuštenu). Kada se skuva i ohladi, pažljivo je oljuštite i iseckajte na kockice. Očistite i isecite pečurke i iseckajte luk. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, dodajte pirinač i dinstajte ga dok ne pobeli, pa sipajte pileći bujon. Dodajte so i biber po ukusu, pa poklopite i krčkajte dok blago ne omekša. Kada je skoro do pola gotovo, dodajte pavlaku i iseckanu cveklu, pa poklopite ponovo i kuvajte na pari još 20 minuta. U manjem tiganju dinstajte pečurke na maloj količini ulja. Njih ćete staviti preko rižota. Dodajte feta sir po ukusu. Ovo je izuzetno hranljivo jelo koje se sprema u jednom tiganju.
Povezani recepti:
Lek Aspirin® protect koristi se u sprečavanju nastanka krvnog ugruška nakon srčanog ili moždanog udara ili sprečavanju nastanka ponovnog srčanog ili moždanog udara kod pacijenata koji su već imali ova stanja.
Lek Aspirin® protect sadrži acetilsalicilnu kiselinu.
Lek se izdaje bez lekarskog recepta. Pre prve primene neophodno je konsultovati lekara!
Lek nije namenjen za upotrebu kod dece mlađe od 16 godina.
Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.