Pesto je jedan od najjednostavnijih, ali i najukusnijih elemenata italijanske kuhinje. Navodno je nastao u pokrajini Liguriji, ali prema rukopisima, bio je već poznat i korišćen i u srednjevekovno doba, kada je pretežno konzumiran sa rezancima (u domovini testenine). Mada je pesto sjajan dodatak jelima sa krompirom i mesom, verzija sa špagetama je i dalje najpopularnija. Moramo da napomenemo da je vrsta testenine izuzetno važna. Što je tanja, to je pesto bolje prekriva. Najpopularnija vrsta pesta je đenoveze, koji se pravi od bosiljka, pinjola, belog luka, maslinovog ulja i naravno, parmezana. Uvek imajte u vidu broj pet kada pripremate pesto, čak i ako imate određenu slobodnu sa količinom sastojaka. Pinjoli su nešto skuplji, a mogu se zameniti i bilo kojim semenkama sa visokim sadržajem masti, na primer, orasima, bademima, lešnicima, pa čak i suncokretovim semenkama. Umesto belog luka možete da koristite sremuš ili mladi luk, pa čak i da ga potpuno izostavite ako vam se ne dopada. Sveži bosiljak može da se zameni drugim zelenim biljem, kao što je peršun u ovom receptu. Međutim, dva sastojka su nezamenljiva, a to su parmezan i maslinovo ulje. Oni su obavezni sastojci dobrog pesta.
Pesto sa peršunom ima nešto blaži ukus od verzije sa bosiljkom. Napravite pesto sa lešnicima da biste ga učinili još ukusnijim. Klasični pesto se pravi u avanu, ali vi možete slobodno da koristite blender. Krajnji rezultat biće ujednačeniji i kremastiji.
Sastojci:
-
4–5 veza peršuna
-
100 grama oljuštenog kikirikija ili lešnika
-
100 grama parmezana
-
1 čen belog luka
-
maslinovo ulje
-
pakovanje špageta od 500 g (brašno od celog zrna ili od spelte)
-
2–3 zrela iseckana paradajza
Priprema:
Prepecite kikiriki na suvom tiganju. Operite i sitno iseckajte peršun. Stavite kikiriki (ili lešnik) i peršun u blender, dodajte čen oljuštenog i mlevenog belog luka, parmezan i dovoljno maslinovog ulja da dobijete kremastu smesu. Pesto je gotov za svega nekoliko minuta. U međuvremenu bi špagete trebalo da su spremne. Kada procedite testeninu, odmah dodajte pesto i iseckani paradajz. Dobro promešajte. Predivno lagan obrok za večeru ili ručak koji će vas fino zasititi.
Povezani recepti:
Lek Aspirin® protect koristi se u sprečavanju nastanka krvnog ugruška nakon srčanog ili moždanog udara ili sprečavanju nastanka ponovnog srčanog ili moždanog udara kod pacijenata koji su već imali ova stanja.
Lek Aspirin® protect sadrži acetilsalicilnu kiselinu.
Lek se izdaje bez lekarskog recepta. Pre prve primene neophodno je konsultovati lekara!
Lek nije namenjen za upotrebu kod dece mlađe od 16 godina.
Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.