Rižoto sa šparglom

Rižoto sa šparglom

Jedan od najvećih darova proleća jeste špargla, koja ne samo da je preukusna, već je i neverovatno zdrava, a ima izuzetno malo kalorija i lako se vari. 

Što je najvažnije, ne morate da ljuštite šparglu jer je dovoljno samo da odlomite drvenasti kraj. Savijena špargla se prirodno lomi kod drvenastog donjeg dela koji se ne jede. Bela špargla treba da se oljušti oštrim nožem ili ljuštilicom za krompir i da joj se odseče drvenasti kraj. Špargla se najbolje kuva u pari iznad posoljene vode u posudi za kuvanje na pari. Tako dobijate najbolji ukus koji će doći do punog izražaja u ovom receptu za rižoto.

Sastojci:

  • 1 veza špargli

  • so, beli biber

  • biljno ulje

  • veza mladog luka

  • 200 grama pirinča

  • 2 decilitra pilećeg bujona

  • 3–4 maskarpone sira

 

Očistite i isecite mladi luk, pa ga prodinstajte na malo ulja. Ubacite oprani pirinač i pržite dok ne pobeli, pa sipajte pileći bujon (ili vruću vodu i kocku bujona). Dodajte malo soli i bibera i kuvajte poklopljeno skoro do kraja. Očistite šparglu na navedeni način, pa kuvajte u kipućoj vodi dok ne postane hrskava. Isecite je na komade debljine 2 cm, umešajte u rižoto i kuvajte još par minuta. Dodajte nekoliko kašika maskarpone sira i dobićete lepi kremasti rižoto. Pokrijte i pustite da odstoji malo, ali poslužite vruće.

Povezani recepti:

Lek Aspirin® protect koristi se u sprečavanju nastanka krvnog ugruška nakon srčanog ili moždanog udara ili sprečavanju nastanka ponovnog srčanog ili moždanog udara kod pacijenata koji su već imali ova stanja.            

Lek Aspirin® protect sadrži acetilsalicilnu kiselinu. 
Lek se izdaje bez lekarskog recepta. Pre prve primene neophodno je konsultovati lekara!
Lek nije namenjen za upotrebu kod dece mlađe od 16 godina.

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.