Luk je poznat kao zdrava namirnica i osnovni je sastojak brojnih jela. Međutim, malo ljudi je čulo za mini luk ili ga probalo, naročito njegovu ukiseljenu verziju. Mini luk se vadi iz zemlje kada naraste oko 2–2,5 cm u prečniku. Glavice su male, okrugle i bele. Ovaj luk je srodniji praziluku u odnosu na luk srebrenac, a glavice imaju biserni odsjaj. Slađi je u odnosu na druge vrste luka. Mini luk se obično kiseli u sirćetu, pa je ukiseljena verzija odlična osnova za veliki broj jela.
Sastojci:
-
500 g svinjskih krmenadli
-
2 teglice ukiseljenog mini luka, luka srebrenca ili koktel luka
-
2–3 paradajza
-
matovilac ili potočarka
-
2–3 kašike meda
-
4–5 kašika soja sosa
-
so, biber, tucana čili papričica
-
maslinovo ulje
Operite, istucite i posolite meso. Napravite marinadu u maloj posudi. Pomešajte med sa soja sosom, pa dodajte so i biber po ukusu. Marinirajte meso pola sata, pa ga pržite u tiganju na malo maslinovog ulja. Iscedite mini luk i sklonite tečnost sa strane. U drugom tiganju izdinstajte mini luk. Imaće bolji ukus ako ih dinstate malo duže tako da dobije smeđu boju. Operite matovilac ili potočarku, isecite paradajz na četvrtine i pospite tako napravljenu salatu sirćetom za kiseljenje koju ste odvojili od luka iz teglice. Ukrasite krmenadle lukom i poslužite sa matovilcem ili potočarkom.
Povezani recepti:
Lek Aspirin® protect koristi se u sprečavanju nastanka krvnog ugruška nakon srčanog ili moždanog udara ili sprečavanju nastanka ponovnog srčanog ili moždanog udara kod pacijenata koji su već imali ova stanja.
Lek Aspirin® protect sadrži acetilsalicilnu kiselinu.
Lek se izdaje bez lekarskog recepta. Pre prve primene neophodno je konsultovati lekara!
Lek nije namenjen za upotrebu kod dece mlađe od 16 godina.
Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.